gaelisk-fotbollSport är stort på Irland och det är verkligen inte bara fotboll och golf som spelas här. Rugby är exempelvis väldigt stort men för att uppleva något äkta irländsk är det gaelisk fotboll som gäller. Denna irländska sport är knappast något majoriteten av oss svenskar känner till men den är omåttligt populär på Irland.

Gaelisk fotboll spelas på en större plan än vanlig fotboll (140×80 meter) och lagen består av hela 15 spelare. Bollen man spelar med är mindre än en traditionell fotboll och utöver att spelarna får använda fötterna får de även använda en hand. Denna relativt tuffa sport går så långt tillbaka i tiden som 1500-talet och även om det inte finns en professionell liga lockar Gaelisk fotboll ofta stor publik. Intresset för gaelisk fotboll når sin kulmen under All Gaelic Football Championship som spelas en gång om året på Croke Park i Dublin.

Croke Park

Croke Park ligger i norra Dublin och är med plats för över 80 000 åskådare den fjärde största arenan i EU. Arenan ägs av Gaelic Athletic Association men här spelas även fotboll och rugby och flera stora artister har haft konserter här.

Externa källor

Gaelic Athletic Association
Wikipedia

Se även

Hotell Dublin tips
Billiga hotell Dublin
Se & göra i Dublin