7 böcker / filmer som utspelar sig i Dublin

Dublin är en stad som har haft många viktiga författare genom åren, varav Jonathan Swift, Oscar Wilde, James Joyce och Samuel Becket är några. Flera av deras böcker utspelar sig även i denna vackra stad. Som inte det vore nog, det finns även flera filmer, som visar upp staden, från sin allra bästa sida.

Ulysses av James Joyce (1922) – bok

Denna bok anses av många vara 1900-talets mest inflytelserika litterära verk och det en hel del beroende på många innovativa inre monologer. Titeln, Ulysses, som på svenska är Odysseus, har flera paralleller med Homeros epos Odysséen. Bokens handling utspelar sig i Dublin under 1904 och skildrar vardagliga människor i en smutsig stad.

The Gathering av Anne Enright (2007) – bok

Boken handlar om nio överlevande barn från familjen Hegarty, som samlas i Dublin för att hålla en vaka över deras bror Liam. Han dog inte tack vare sitt överdrivande drickande, utan för det som hände honom när han var en liten pojke i sin mormors hus, vintern 1968. Detta är en roman om kärlek och besvikelse, lust och önskan.

The Barrytown Trilogy av Roddy Doyle (1992) –  bok, men även film!

Detta är tre böcker, som alla handlar om en arbetarfamilj från Dublin, som kallades The Rabbittes. Böckerna heter The Commitments (1987), The Snapper (1990) and The Van (1991) och alla böcker fokuserar på olika medlemmar av familjen där man får följa dem i deras vardag, då de kämpar med arbetslöshet, oönskade graviditeter och familjeband. Alla tre böcker gjordes även till film under 1990-talet.

The Illusionist av Jennifer Johnston (1995) – bok

Bokens handling utspelar sig i Dublin och kring en av stadens residenter, Stella Glover som försöker att återförenas med sin dotter, vars far var en illusionist.

The Book of Evidence av John Banville (1989) – bok

Denna bok är baserad på en sann historia om ett mord i Dublin. Baseringen är av Malcolm Edward MacArthur, en excentrisk man som härstammade från en rik familj i Dublin, som mördade en sjuksköterska när han stal hennes bil och gömde sig hos en högt uppsatt vän. Denna bok handlar dock om ”Freddie Montgomery”, en forskare som mördar en betjänt då han försöker stjäla tillbaka en målning hans mor sålde.

Circle of Friends (1995) – film

”Circle of Friends” är en film som baserats på en novell skriven av Maeve Binchy. Filmen utspelar sig på Irland under 1950-talet. Benny, som spelas Av Minnie Driver och hennes bästa vän Eve, spelad av Geraldine O’Rawe är på väg från landsbygden till Dublin för att börja studera. Väl i staden möter de gamla vänner, ny kärlek och det är både dramatik och svartsjuka.

Once (2006) – film

Detta är en musikalfilm som rosats av kritiker. Den handlar om en bitterljuv kärlekshistoria mellan en gatumusikant och en invandrartjej som säljer blommor. På Dublins gator lär de känna varandra och man får följa deras berättelse om kärleken mellan dem. Denna film är inspelad på 17 dagar, med bara en handhållen kamera och har dessutom vunnit en Oscar för bästa originalsång.